Morske "gurmanlije"
-
- studentica
- Posts: 155
- Joined: 27 May 2006, 12:22
Morske "gurmanlije"
Neki su već bili na moru, neki se tek spremaju - neki su vec "omastili brke", a neki ce tek "omastiti" s finom "morskom papicom"
Zanima me da li guštate u "morskoj prehrani"? Volite li jesti ribu, školjke...isprobavati nove okuse koje niste do sada? Priuštite li si kad ste na moru neku "tipičnu dalmatinsku večeru" ili neko novo jelo koje niste jeli do sad?
Imate li loših iskustava s nekim jelom? Dobrih iskustava? Što vam je toliko fino da se svake godine kad ste na moru počastite baš s tim?
Koja riba vam je dobra?
Koju ribu bi preporučili nekome tko nije baš dobar poznavatelj tih vrsta (i dezena)?
Bijelo ili crno vino? Bevanda, gemišt ili čisto vino? :mrgreen:
Sve me zanima
Ja volim svašta probati. Nova jela, nove okuse. Koji put se počastim, koji put idem na sigurno jer sam stalno gladna kad sam na moru :DH:
Npr. voljela bih probati dagnje jer nisam nikada. Voljela bih probati i svašta još drugo, više ili manje neobično, ali ne znam šta to neobično je. Ili što je obično a da je toliko dobro da je neobično dobro :DH:
Zato pitam ovdje, kakva su vaša iskustva i preporuke......pa se nadam da ćete se malo raspisati
Zanima me da li guštate u "morskoj prehrani"? Volite li jesti ribu, školjke...isprobavati nove okuse koje niste do sada? Priuštite li si kad ste na moru neku "tipičnu dalmatinsku večeru" ili neko novo jelo koje niste jeli do sad?
Imate li loših iskustava s nekim jelom? Dobrih iskustava? Što vam je toliko fino da se svake godine kad ste na moru počastite baš s tim?
Koja riba vam je dobra?
Koju ribu bi preporučili nekome tko nije baš dobar poznavatelj tih vrsta (i dezena)?
Bijelo ili crno vino? Bevanda, gemišt ili čisto vino? :mrgreen:
Sve me zanima
Ja volim svašta probati. Nova jela, nove okuse. Koji put se počastim, koji put idem na sigurno jer sam stalno gladna kad sam na moru :DH:
Npr. voljela bih probati dagnje jer nisam nikada. Voljela bih probati i svašta još drugo, više ili manje neobično, ali ne znam šta to neobično je. Ili što je obično a da je toliko dobro da je neobično dobro :DH:
Zato pitam ovdje, kakva su vaša iskustva i preporuke......pa se nadam da ćete se malo raspisati
vibracija je pokret koji se ne može odlučiti kojim smjerom da krene
- jabooka
- Klimam da vrijeme brze prode
- Posts: 2324
- Joined: 21 Mar 2006, 19:03
- Location: nigdje
Obozavam morske gurmanije.
Dagnje-na buzaru ili na zaru ali ove na zaru rijetko tko prirprema,kila ti je dosta za najesti se a pola kile za predjelo.
Od skoljki imas jos dondole(one su malo zilavije ali fine)i kamenice(obavezno probati to uzmes na komade)
Skampi-isto ko i dagnje
Hobotnica-na salatu zadnja,na brudet puno finija ispod peke najfinija
Riba-imas bijelu prve klase(brancin,orada,zubatac,skarpina,kovac,list...)to ti je oko360kn/kg kila ti je dosta za dvoje,ali imas plate za dvoje za nekih 200kn(tu ti je isto bijela riba ali kao druge klase ne znam koja),ali uzmes neko predjelo i to ti je super
lignje kazu ne treba jesti po ljeti jer ima nije sezona
A vino bijelo uz ribu(ne gemist onak casa vina i pokraj voda),pijes butelju onog vina koje je poznato u tom kraju(Vis-vugava,Peljesac-dingac,Korcula-grk.....)
.......ali ja sam iz zg...vjerovatno dalmosi znaju vise
Tjestenine i rizota ne jedem na moru jer su u pravilu bolji u zg(jedino crni rizoto od sipe je iznimka)
Jos nisam jela Jastoga ali jastozera je na visu a ja sam tamo.....
U istri probaj njihove rakije(biska,medovaca......)
Dobar tek!
Dagnje-na buzaru ili na zaru ali ove na zaru rijetko tko prirprema,kila ti je dosta za najesti se a pola kile za predjelo.
Od skoljki imas jos dondole(one su malo zilavije ali fine)i kamenice(obavezno probati to uzmes na komade)
Skampi-isto ko i dagnje
Hobotnica-na salatu zadnja,na brudet puno finija ispod peke najfinija
Riba-imas bijelu prve klase(brancin,orada,zubatac,skarpina,kovac,list...)to ti je oko360kn/kg kila ti je dosta za dvoje,ali imas plate za dvoje za nekih 200kn(tu ti je isto bijela riba ali kao druge klase ne znam koja),ali uzmes neko predjelo i to ti je super
lignje kazu ne treba jesti po ljeti jer ima nije sezona
A vino bijelo uz ribu(ne gemist onak casa vina i pokraj voda),pijes butelju onog vina koje je poznato u tom kraju(Vis-vugava,Peljesac-dingac,Korcula-grk.....)
.......ali ja sam iz zg...vjerovatno dalmosi znaju vise
Tjestenine i rizota ne jedem na moru jer su u pravilu bolji u zg(jedino crni rizoto od sipe je iznimka)
Jos nisam jela Jastoga ali jastozera je na visu a ja sam tamo.....
U istri probaj njihove rakije(biska,medovaca......)
Dobar tek!
-
- Great pretender
- Posts: 198
- Joined: 18 May 2006, 19:07
- Location: Sadness
:bigok:
Hedonist pravi.
Crni rižoto od sipe slijedeći put stiže gore.
redEye..samo se prije raspitaj koji su restorani ili konobe više posjećenije bez (manje-više)obzira na cijenu nego na promet ljudi,..svježinu školjaka, ako se odlučiš za njih.
Što se vina tiče McAplle je u pravu, probaj lokalno("domaće").
Dobar tek!
Hedonist pravi.
Crni rižoto od sipe slijedeći put stiže gore.
redEye..samo se prije raspitaj koji su restorani ili konobe više posjećenije bez (manje-više)obzira na cijenu nego na promet ljudi,..svježinu školjaka, ako se odlučiš za njih.
Što se vina tiče McAplle je u pravu, probaj lokalno("domaće").
Dobar tek!
I want to live,
I want to give
I've been a miner for a heart of gold.
It's these expressions I never give
That keep me searching for a heart of gold
I want to give
I've been a miner for a heart of gold.
It's these expressions I never give
That keep me searching for a heart of gold
-
- jebeno nježna
- Posts: 713
- Joined: 27 May 2006, 13:41
- Location: zagreb
-
- ..želi nešto romantično...
- Posts: 692
- Joined: 06 Jun 2003, 08:29
- Location: Frankfurt
- Contact:
- vancouverite
- penzionerka
- Posts: 1198
- Joined: 28 Dec 2002, 09:48
- Location: VANKUVER
ja sam se prosle godine u dubrovniku napila nekog vina zvanog pospish, bijelo, zlatno zapravo, jako mi se dopalo, par onih buteljica lako proklizi, kamene ploche, dobro drustvo, zlatne kaplje.
ja zivim na okeanu ovdje u vankuveru pa sam blizu svega morskog i nisam mnogo na jadranu jela morsko ali znam da mi se svidja oslic i one najjednostavnije przene ribice - girice ili kako se to vec zove, koje je skoro i nemoguce naci tamo jer su dosta jeftine i jer se ne smatraju nekim specijalitetom ali su odlicne - more, hladno pivo i pola kile przenih girica (ili kako se to vec zove?) i lajf iz haj.
sto se tiche lignji, mozes ih naci ljeti na jadranu jer su poceli da ih uvoze i te uvozne su meni bolje jer su mekse i manje, i jer ih takve, lijepo pohane i przene sluze i ovdje, pa mi je to kao kod kuce.
a probala sam i jadransku, u zadru, i em je bila ogromna i licila na marsovca, em je bila tvrda, gumasta i tesko se sjekla i zvakala.
e sad, ako ides napolje, neki put, dobre i relativno dostupne ribe su losos i halibut. dagnje su slicne svuda i jedina razlika je sos u kom ih sluze. dobro je naruciti dagnje u sosu i pizzu tvrde i tanke kore, sa na na primejr sparogama ili kozjim sirom.
ja zivim na okeanu ovdje u vankuveru pa sam blizu svega morskog i nisam mnogo na jadranu jela morsko ali znam da mi se svidja oslic i one najjednostavnije przene ribice - girice ili kako se to vec zove, koje je skoro i nemoguce naci tamo jer su dosta jeftine i jer se ne smatraju nekim specijalitetom ali su odlicne - more, hladno pivo i pola kile przenih girica (ili kako se to vec zove?) i lajf iz haj.
sto se tiche lignji, mozes ih naci ljeti na jadranu jer su poceli da ih uvoze i te uvozne su meni bolje jer su mekse i manje, i jer ih takve, lijepo pohane i przene sluze i ovdje, pa mi je to kao kod kuce.
a probala sam i jadransku, u zadru, i em je bila ogromna i licila na marsovca, em je bila tvrda, gumasta i tesko se sjekla i zvakala.
e sad, ako ides napolje, neki put, dobre i relativno dostupne ribe su losos i halibut. dagnje su slicne svuda i jedina razlika je sos u kom ih sluze. dobro je naruciti dagnje u sosu i pizzu tvrde i tanke kore, sa na na primejr sparogama ili kozjim sirom.
O ucitelju... vrati mi klikere.....
D. Lukic
D. Lukic
-
- jebeno nježna
- Posts: 713
- Joined: 27 May 2006, 13:41
- Location: zagreb
-
- Najčvršća (ili najčešća) guza balkona
- Posts: 877
- Joined: 19 Feb 2003, 20:56
-
- studentica
- Posts: 155
- Joined: 27 May 2006, 12:22
Pročitala sam nekoliko primamljivih prijedloga i sugestija…..
- sa vinom donekle imam i sama iskustva (iako ne poznajem vina predobro poimence), ali znam da se pije vino kraja u kojem jesi, a od jela zavisi dal bijelo ili crno.
«Grijeh» je dobro vino kvariti vodom ili mineralnom, i kad se pije iz gušta (npr. buteljirano), pije se čisto. A kad se loče, onda može bevanda, gemišt, bambus, ili onaj mix fanta pa crno vino na žlicu……i ostale mješavine koje ljudski mozak može smislit
- volim lignje, ali ih na moru izbjegavam jer ih tokom godine često (jaaako često) jedem u raznim prilikama. Jednom sam čak jela pržene lignje punjene sirom (varaždincem, podravcem ili takvim nekakvim) i šunkom, što mi je svojevrsna «perverzija». Nije da nije fino, ali jedi brate sir i šunku punjenu u zagrebačkom ili nekoj tak svinjetini. Ovdje svaki imalo morski okus lignje ubije okus sira i šunke pa skoro da ni ne osjetiš šta jedeš.
- oslić također volim, ali najviše kad se uzme cijela riba u komadu (a ne fileti) pa ispeče na naglo, malo uvaljana u brašno ili prezle. Kad je prepoloviš fina je sočna iznutra, sokovi se sačuvaju oko kosti i ne presuši se, pa je fina. Fileti su ok, ali to mi je u rangu paštete ili hrenovki, natrpaju i namelju svašta u nutra.
Primaljivo mi zvuči hobotnica ispod peke. Na salatu sam je jela, na razne načine, više ili manje začinjenu i složenu s raznim povrćem u nutra (paradajz, paprika, luk, etc.). Ako je ispod peke još bolja, voljela bih baš to probati. Jel to začine još s nečim, onim tršćanskim umakom ili slično? Ide neki prilog uz to?
Frend je prije tjedan dana imao priliku jesti dagnje i kamenice izvađene iz mora, i složene odmah to popodne. Kaže da nema boljeg nego ono što je netom izvađeno iz mora i odmah pripremljeno. Pričao je i da su npr. dagnje kad ih izvadiš iz mora, dobre samo 2, 3 dana za jesti i prepipremiti, i da ih poslije toga možeš baciti. I da svi ljudi koji su s mora kažu da ništa morsko što smrzneš i onda pripremaš nije «ni sluga» onome što tek izvadiš iz mora i odmah složiš.
Logično. Ali, mislim da ove godine neću imati priliku da mi neki domorodac pripremi nešto takvo, nego ću ipak morati eksperimentirati po restoranima.
Ali, tko zna….vjerojatno nije ni to loše ako dobro odaberem
- sa vinom donekle imam i sama iskustva (iako ne poznajem vina predobro poimence), ali znam da se pije vino kraja u kojem jesi, a od jela zavisi dal bijelo ili crno.
«Grijeh» je dobro vino kvariti vodom ili mineralnom, i kad se pije iz gušta (npr. buteljirano), pije se čisto. A kad se loče, onda može bevanda, gemišt, bambus, ili onaj mix fanta pa crno vino na žlicu……i ostale mješavine koje ljudski mozak može smislit
- volim lignje, ali ih na moru izbjegavam jer ih tokom godine često (jaaako često) jedem u raznim prilikama. Jednom sam čak jela pržene lignje punjene sirom (varaždincem, podravcem ili takvim nekakvim) i šunkom, što mi je svojevrsna «perverzija». Nije da nije fino, ali jedi brate sir i šunku punjenu u zagrebačkom ili nekoj tak svinjetini. Ovdje svaki imalo morski okus lignje ubije okus sira i šunke pa skoro da ni ne osjetiš šta jedeš.
- oslić također volim, ali najviše kad se uzme cijela riba u komadu (a ne fileti) pa ispeče na naglo, malo uvaljana u brašno ili prezle. Kad je prepoloviš fina je sočna iznutra, sokovi se sačuvaju oko kosti i ne presuši se, pa je fina. Fileti su ok, ali to mi je u rangu paštete ili hrenovki, natrpaju i namelju svašta u nutra.
Primaljivo mi zvuči hobotnica ispod peke. Na salatu sam je jela, na razne načine, više ili manje začinjenu i složenu s raznim povrćem u nutra (paradajz, paprika, luk, etc.). Ako je ispod peke još bolja, voljela bih baš to probati. Jel to začine još s nečim, onim tršćanskim umakom ili slično? Ide neki prilog uz to?
Frend je prije tjedan dana imao priliku jesti dagnje i kamenice izvađene iz mora, i složene odmah to popodne. Kaže da nema boljeg nego ono što je netom izvađeno iz mora i odmah pripremljeno. Pričao je i da su npr. dagnje kad ih izvadiš iz mora, dobre samo 2, 3 dana za jesti i prepipremiti, i da ih poslije toga možeš baciti. I da svi ljudi koji su s mora kažu da ništa morsko što smrzneš i onda pripremaš nije «ni sluga» onome što tek izvadiš iz mora i odmah složiš.
Logično. Ali, mislim da ove godine neću imati priliku da mi neki domorodac pripremi nešto takvo, nego ću ipak morati eksperimentirati po restoranima.
Ali, tko zna….vjerojatno nije ni to loše ako dobro odaberem
vibracija je pokret koji se ne može odlučiti kojim smjerom da krene
- jabooka
- Klimam da vrijeme brze prode
- Posts: 2324
- Joined: 21 Mar 2006, 19:03
- Location: nigdje
-
- studentica
- Posts: 155
- Joined: 27 May 2006, 12:22
- Hidden_soul
- The root of all evil
- Posts: 2305
- Joined: 09 Feb 2003, 02:35
- Location: Zagreb
- steto
- Konvencionalna
- Posts: 2028
- Joined: 30 Jun 2006, 10:40
- Location: ur mind is my playground
volim sve shto je iz mora, ali bash sve, sa nekim dobrim bijelim vinom... moze neko vashe hrvatsko...
shkampi... mmmm... yammy... rizot sa skampima, rece neko vec...
zubatac... brancin... hobotnica... skoljke u neogranicenim kolicinama... ma sve volim!
shkampi... mmmm... yammy... rizot sa skampima, rece neko vec...
zubatac... brancin... hobotnica... skoljke u neogranicenim kolicinama... ma sve volim!
Neka tvoje oko padne na mene u chasu kada budem dobro uvjezbana, jer niko nije svih sedam dana u nedjelji ni mudar ni lijep...
-
- zna puno o kamenolomima
- Posts: 2596
- Joined: 17 Feb 2003, 18:35
- Location: van sebe
- Contact:
-
- balkonski foto album
- Posts: 925
- Joined: 11 Mar 2006, 11:06
-
- studentica
- Posts: 102
- Joined: 23 Nov 2002, 20:53
obozavam morsko. od malih nogu sam krenula i do danas sam pojela beskonacno puno ribe, skoljaka, i ostalih stvari iz mora.
od ribe mozda jedino vise volim ribolov. i ova konstatacija o svjezini je uistinu najvaznija kod morske hrane. moj favorit je tek iz mora izvadjena kuhana bijela riba. priprema iste uzma oko 10 minuta, jako je vazno da se polije odlicnim maslinovim uljem i da ja pri ruci neki dobar kruh. uz to, deci ili dva ohladjenog bijelog vina. slijedece su gradele, dakle svjeza riba, dobro posoljena, ispecena onako na naglo da se ne osusi, opet malo ulja za preko, uz to salata od domacih rajcica, malo luka, krastavca, zacinjena sa home made vinskim octom i m. uljem.
dalje, prstaci, ilegalno ali za prste polizati, buzara. skampi of kors. moze dagnje ali na bijelu buzaru, dakle bez rajcice, ta mi je bolja.
lignje inace volim, ali nakon ribe. glavonosci su inace najnezdraviji za nas, jer su prepuni holesterola. ako tome dodamo przenje, ziva menza. najvise ih volim na brudet. i na salatu.
jednom sam u istri htjela pojest neku fruti di mare pastu. i pitam seficu sta stavljaju unutra, da uzmem nesto drugo ako imaju onaj zamrznuti staf. ona se uvrijedi i kaze, pa vidite da smo pored mora, sve je svjeze. i ja rekoh ajde, donesite. i stavi ona to pred mene i odma vidim na vrhu komad onog aromatiziranog kineskog stapica. ono nesto od mljevene ribe sa dodanim okusom raka. i rekla sam joj da cu sve odmah pojest ako mi samo kaze di su uhvatili ovo stvorenje. malo je ostala onako otvorenih usta.
od ribe mozda jedino vise volim ribolov. i ova konstatacija o svjezini je uistinu najvaznija kod morske hrane. moj favorit je tek iz mora izvadjena kuhana bijela riba. priprema iste uzma oko 10 minuta, jako je vazno da se polije odlicnim maslinovim uljem i da ja pri ruci neki dobar kruh. uz to, deci ili dva ohladjenog bijelog vina. slijedece su gradele, dakle svjeza riba, dobro posoljena, ispecena onako na naglo da se ne osusi, opet malo ulja za preko, uz to salata od domacih rajcica, malo luka, krastavca, zacinjena sa home made vinskim octom i m. uljem.
dalje, prstaci, ilegalno ali za prste polizati, buzara. skampi of kors. moze dagnje ali na bijelu buzaru, dakle bez rajcice, ta mi je bolja.
lignje inace volim, ali nakon ribe. glavonosci su inace najnezdraviji za nas, jer su prepuni holesterola. ako tome dodamo przenje, ziva menza. najvise ih volim na brudet. i na salatu.
jednom sam u istri htjela pojest neku fruti di mare pastu. i pitam seficu sta stavljaju unutra, da uzmem nesto drugo ako imaju onaj zamrznuti staf. ona se uvrijedi i kaze, pa vidite da smo pored mora, sve je svjeze. i ja rekoh ajde, donesite. i stavi ona to pred mene i odma vidim na vrhu komad onog aromatiziranog kineskog stapica. ono nesto od mljevene ribe sa dodanim okusom raka. i rekla sam joj da cu sve odmah pojest ako mi samo kaze di su uhvatili ovo stvorenje. malo je ostala onako otvorenih usta.
mikimauscinteza
-
- CIA agent
- Posts: 261
- Joined: 06 Sep 2005, 11:38
- Contact:
- Dodir_Svile
- butch Barbie
- Posts: 6303
- Joined: 22 Nov 2002, 17:35
- Location: In The Meantime.
-
- Great pretender
- Posts: 198
- Joined: 18 May 2006, 19:07
- Location: Sadness
Ne znam da li ćete naći ovo po restoranima ali je fenomenalno i full lagano( kao i sva ostala riba :mrgreen: )
Golub, lešo s krumpirima...
Pas, (nepasmater nego samo pas :mrgreen: ), lešo s krumpirima.
Ne znam da li u unutrašnjosti imate te ribe u ribarnicama.
Ako imate, dam recept. Jako jednostavno i brzo skuhano.
Riba , krumpir, peršin, češnjak, papar, malo riže i "konšerve" ako ćete juhu kuhati.
Golub, lešo s krumpirima...
Pas, (nepasmater nego samo pas :mrgreen: ), lešo s krumpirima.
Ne znam da li u unutrašnjosti imate te ribe u ribarnicama.
Ako imate, dam recept. Jako jednostavno i brzo skuhano.
Riba , krumpir, peršin, češnjak, papar, malo riže i "konšerve" ako ćete juhu kuhati.
I want to live,
I want to give
I've been a miner for a heart of gold.
It's these expressions I never give
That keep me searching for a heart of gold
I want to give
I've been a miner for a heart of gold.
It's these expressions I never give
That keep me searching for a heart of gold
-
- pripravnica
- Posts: 224
- Joined: 10 Apr 2006, 08:36
- vancouverite
- penzionerka
- Posts: 1198
- Joined: 28 Dec 2002, 09:48
- Location: VANKUVER
- steto
- Konvencionalna
- Posts: 2028
- Joined: 30 Jun 2006, 10:40
- Location: ur mind is my playground
ne znam ti tacno objasniti al dodje mu kao chorbasta zaj*bancija od nekoliko vrsta ribe... tako... i mnogo je dobro...vancouverite wrote:sta je tacno BRUDET?
kol'ko znam, moze da se sluzi preko krishki hleba (natopljeno) ili u dubljoj chiniji, u formi chorbe... ovo prvo nisam probala, ne znam kak' bi to bilo... ja ne bih petljala hleb s ribom...
e bash ti ga objasnih...
Neka tvoje oko padne na mene u chasu kada budem dobro uvjezbana, jer niko nije svih sedam dana u nedjelji ni mudar ni lijep...
- vancouverite
- penzionerka
- Posts: 1198
- Joined: 28 Dec 2002, 09:48
- Location: VANKUVER
- steto
- Konvencionalna
- Posts: 2028
- Joined: 30 Jun 2006, 10:40
- Location: ur mind is my playground
- jabooka
- Klimam da vrijeme brze prode
- Posts: 2324
- Joined: 21 Mar 2006, 19:03
- Location: nigdje