Mjesečnica: Pjesme Štefe Markunove

Post Reply
LGBT centar
osnovnoskolka
osnovnoskolka
Posts: 38
Joined: 24 Jan 2014, 00:14

Mjesečnica: Pjesme Štefe Markunove

Post by LGBT centar »

7.7.2014. // 20h // LGBT centar-Petrinjska 27

Pozivamo vas da sudjelujete u posebnom izdanju književne večeri Mjesečnica u LGBT centru. Ovo književno druženje posvećujemo Štefi Markunovoj, pjesnikinji i aktivistkinji, kako bi obilježile dvogodišnjcu od Štefine smrti. Na ovaj način nadovezujemo se na poetsko veče Štefa Markunova-poezija žudnje i igre koju je nedavno organizirala organizacija Labris u Beogradu.
Pripremile smo tri zbirke poezije: Žene komete, Žene u mreži te Žene na ribarskom ostrvu. Dođite, izaberite stih i/ili pjesmu i pročitajte. Ili samo poslušajte glazbu njenih stihova.
Štefa Markunova je rđena 12.10.1938. u Hrvatskoj u podravskom selu Đelekovcu, školovanje i gimnaziju je završila u Koprivnici i Zagrebu. U Beograd odlazi 1957. Godine. Sudjelovala je u mreži Autonomnih Žena Srbije, bila je aktivistkinja Žena u Crnom, aktivistkinja SOS centra Beograd, prisustvovala je građanskim akcijama, uličnim demonstracijama. Bila je braniteljica ljudskih prava, prigovoračica savesti. Bila je jedna članica skupštine i osnivačica Labrisa. Obožavala je Marinu Cvetajevu.
Bila je angažirana u pisanju poezije i izdavanju knjiga, aktivno se boreći protiv rata, fašizma, diskiminacije, rasizama, socijalne nejednakosti, neokapitalizma i novih žarista rata. Umrla je 19.6.2012. u Beogardu.

* Samo ono što nisam uradila, nisam ni pokušala. sloboda se ne dobija, ona se usvaja, prvo izgraditi sebe u intergralno izbalansirano biće, u etičkom smislu, intekektualnom, učiti od drugih, znanja koja su dostupna, menjati sebe i svet u plemenitije i bolje, u altruističkom smislu deliti sa drugima znanje koje je univerzalno svačije, tako menjati sebe i svoju okolinu. - Štefa Markunova – Ivljev

* Trčim i ja svoj posljednji maratonski krug, padam i ustajem kao što i priliči takvima, život mi daje limun, napravim limunadu i za druge i za druge to je najvažnije. - Štefa Markunova – Ivljev
User avatar
fireandice
-
Posts: 6048
Joined: 29 Aug 2003, 17:00

Post by fireandice »

Sjećam se dok sam bila djevojčurak i tražila stvarčice vezane za lezbejke, pa naišla na njene pjesme on-line postavljene. Fina uspomena.
Post Reply