comp. mi se gasi???

Sama svoja majstorica i savjeti majstorica amaterkama
Post Reply
blondi
balkonski foto album
balkonski foto album
Posts: 925
Joined: 11 Mar 2006, 11:06

comp. mi se gasi???

Post by blondi »

zna li koja u cemu je problem?
comp mi se gasi i pali sam cim ukljucim web cameru ili upalim neki film na DVD.
i zna li koja sto to znaci virtual memori is to low?
Hvala unaprijed!
User avatar
Hidden_soul
The root of all evil
Posts: 2305
Joined: 09 Feb 2003, 02:35
Location: Zagreb

Post by Hidden_soul »

Virtual memory iliti virtualna memorija ti je ajmo to tako nazvat - donekle zamjena za radnu memoriju. Znaci nesto tipa - u slucaju nuzde na scenu stupa i vrtualna. Najvise zbog ogranicenja same RAM memorije.
Pa dakle, ako imas nekih 256 MB RAM-a, i radis na kompjuteru i otvaras svakakve aplikacije i programe, koje zauzimaju prostor - nakon sto bi premasila tih 256 MB-a RAM-a, vise ne bi bilo moguce nista otvoriti vec bi morala znaci nesto zatvarati i ugasiti... Zahvaljujuci virtualnoj memoriji, to je moguce. U biti da ne kompliciram, jednostavno receno - ona oslobada prostor za nove podatke i omogucava ti da radis sa vise aplikacija istovremeno.

E sad, ovo tvoje, najcesce ti je vec samo odredeno kolika ce biti ta virtualna memorija, a moguce je i da to i sama odredis. Kako nista nije beskonacno, kad ti zafali RAM-a, aktivirat ce se virtualna memorija, a kad i to premasi svoje - javit ce ti da je i virtualna memorija premala.

U biti, sto savjetujem... Well ako ne mozes nadogradit RAM-a na svoj kompjuter, onda probaj obrisati neke programe koji ti zauzimaju puno prostora, a koje bas eto ne koristis, zapravo obrisi stogod mozes da oslobodis jos prostora.
I izbjegavaj rad sa vise programa istovremeno koji bi ti eventualno usporili rad kompjutera (npr: MSN messenger, LimeWire, KazaA, i sl.)
"I'm a homicidal maniac, they look just like everyone else!"
Tigrica
botaničarka
botaničarka
Posts: 883
Joined: 17 Aug 2006, 17:14
Location: SNOVI
Contact:

Post by Tigrica »

Ili kupi još RAM-a
...Jedna će mandolina svirati ovu noć...
User avatar
jabooka
Klimam da vrijeme brze prode
Klimam da vrijeme brze prode
Posts: 2324
Joined: 21 Mar 2006, 19:03
Location: nigdje

Post by jabooka »

Zakopaj ga u jamu duboku najmanje tri metra.
improvizacija je moj hobi
Tigrica
botaničarka
botaničarka
Posts: 883
Joined: 17 Aug 2006, 17:14
Location: SNOVI
Contact:

Post by Tigrica »

jabooka wrote:Zakopaj ga u jamu duboku najmanje tri metra.

Od tamo ti neće imati nikakvih problema, garant :DH:
...Jedna će mandolina svirati ovu noć...
blondi
balkonski foto album
balkonski foto album
Posts: 925
Joined: 11 Mar 2006, 11:06

Post by blondi »

memoria mi je 500 RAM-a.
nemam nekih programa sve moguce sam pobrisala osim MSN-a.
sada cu vidjeti ako ce se gasiti.
Hvala puno!
User avatar
stara
tehnička podrška
tehnička podrška
Posts: 943
Joined: 19 Nov 2002, 22:55

Post by stara »

Vjerojatno imas graficku karticu koja je integrirana u plocu pa ti ona koristi dio od tih 500 mb rama.

Provjeri slijedece:
1. Koliko imas slobodnog prostora na C disku (to je vazno zbog swap (paging) fajla)

2. Ako imas manje od 1 GB onda moras pocistiti hard disk.

Slobodan prostor ces provjeriti na taj nacin da kliknes My computer, stavis misha na C disk i kliknes desnu tipku. KAd ti se otvori izbornik odaberi Properties.

Procitaj koliko imas slobodnog prostora i napisi mi to ovdje - oda cemo dalje :)
http://www.gay-u-obitelji.com" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
tramp
Dragi Papa!
Dragi Papa!
Posts: 808
Joined: 10 Mar 2005, 22:41
Location: nyc
Contact:

Post by tramp »

kod mene (mada men iste pitale)
used 41
free 141

na poslu mi se pocesto desavalo da imam manjak virtualne memorije ali to je zato sto se sirota masina pusi od posla a doma mi se desilo prije par dana ... e sad da li paljenje/gasnje kompa ima veze sa "virtual memory" tj. ako ga ne gasis danima da li mu to smeta ... ja sam nakon poruke restartovala komp i onda ponovo popaila sve te programe (dreamweaver, photoshop, word, mozzila, msn, yahoo, note pad, itunes, aim, and more) i bilo sve ok ...
Consistency is the last refuge of the unimaginative.
Image
User avatar
stara
tehnička podrška
tehnička podrška
Posts: 943
Joined: 19 Nov 2002, 22:55

Post by stara »

Pa stos sa virtualnom memorijom ide ovako.

kada se otvori neki program, sve potrebne informacije za rad tog programa se podignu u RAM - slobodnu memoriju. Ukoliko je ta memorija ogranicena (a kolika god da jeste uvijek je ogranicena osobito ako nam je obicaj da paralelno radimo u vise programa) komp si na disku stvara virtuanu memoriju. E sad, velicina virtualne memorije po defaultu nije odredjena, vec kada se instaliraju windowsi bude postavljena da koristi sav slobodan prostor diska -no to u principu prilicno usporava rad stroja jer svaki put kad procesor ima potrebu prebaciti nesto u VM ispituje cjelokupniu slobodnu kolicinu na disku da bi otkrio koliko ima slobodnog prostora i gdje je paging (swap) file. Zbog toga dosta informaticara definira velicinu VM-a odmah nakon instalacije windoza.
Ako je definirana kolicina mala javljaju se problemi.

No to sve ne bi trebalo rezultirati gasenjem stroja - vec prije samo usporavanjem.

Gasenje stroja (iz cistog mira) je cesce posljedica nekog virkana kojih ima raznih, pa i onih koji pozderu cijelu VM iako u principu ima dovoljno prostora za nesmetan rad.

Nadalje - postoje neki programi koji, nakon zatvaranja ostave hrpu govana u RAM-u pa se to manifestira tako da, iako smo program ugasili nismo oslobodili RAM u potpunosti i u takvim situacijama resetiranje potpuno rjesava problem.

No, da bih mogla dijagnosticirati i uzrok bilo koje nenormalne pojave bitno je da znam kako su podeseni parametri u vezi VM-a (od toga se krece pa ovisno o rezultatima - kud se stigne).
http://www.gay-u-obitelji.com" onclick="window.open(this.href);return false;
blondi
balkonski foto album
balkonski foto album
Posts: 925
Joined: 11 Mar 2006, 11:06

Post by blondi »

ovako pise: total size 74.5 GB
free size 68.9 GB na C discu.
jos mi se nije ugasio ali kad se krene gasiti ne prestaje sa automatskim resetiranjem,sve dok ga ne ugasim i pustim bar sat dva na miru onda proradi normalno.
User avatar
stara
tehnička podrška
tehnička podrška
Posts: 943
Joined: 19 Nov 2002, 22:55

Post by stara »

blondi wrote:ovako pise: total size 74.5 GB
free size 68.9 GB na C discu.
jos mi se nije ugasio ali kad se krene gasiti ne prestaje sa automatskim resetiranjem,sve dok ga ne ugasim i pustim bar sat dva na miru onda proradi normalno.
A jel?
Sad bi trebala provjeriti jos nesto.
Klikni na ikonu My computer -> Advanced -> u najgornjem kvadratu Performance klikni Settings -> pa ponovo Advanced -> u najdonjem kvadratu Virtual memory stisni change i napisi mi ovdje jel ti odabrana opcija custom size ili system managed size?

-Koji procesor imas? - AMD ili Intel?
-Imas li neki antivirus program i koji?
http://www.gay-u-obitelji.com" onclick="window.open(this.href);return false;
blondi
balkonski foto album
balkonski foto album
Posts: 925
Joined: 11 Mar 2006, 11:06

Post by blondi »

system managed size je i procesor je AMD.
nemam nikakav antivirusni program kada stavim antivisrusni program onda iz nekog razloga mi ne radi touchscreen.
User avatar
ow
forska nevista (jede blitvu)
forska nevista (jede blitvu)
Posts: 8212
Joined: 21 Nov 2002, 21:56
Location: Osijek u dusi (Zagreb me gusi)
Contact:

Post by ow »

Sistem managed size i slobodnog prostora 69 GB - znaci nije problem u VM

Procesor AMD kazes.
E sad je bitno pitanje da li ti se komp potpuno gasi ili resetira?

U oba slucaja moze biti da se radi o virusu, no ako se resetira moze biti da se radi i o cooleru

Na znam koji bios imas, ali u njemu se moze provjeriti temperatura procesora.

Mislim da negdje na ovom forumu ima uputa kako uci u bios (cim upalis komp stisnes delete i drzis dok se ne pojavi neki sadrzaj u DOS-u - onda nadjes nesto sto se zove system health ili system monitor ili tako nesto i tamo imas podatke o temperaturi systema i CPU-a pa cak i podatke o brzini okretaja pojedinog coolera (RPM) a tebe zanima onaj CPU cooler.

Bitno je da izadjes iz biosa opcijom exit without saving da nest ne bi smrdala.

Ako ti je temperatura CPU-a veca od 50 C onda je cooler (moze kostati od 50-150 kuna).
Ako je temperatura manja onda je vjerojatno virkan.
Rijetko - iako nije nemoguce - moze biti da imas problem i sa nekom drugom komponentom.
nedodirljiva wrote:ti mater kaj sam bedasta.. vec sam htela napisat kak me nervira kak nis ne kuzim procitat tu na blc.. a kad meni ono u profilu izabran albanski jezik.. bog te ubio.. koji sam ja bedak.. Image
blondi
balkonski foto album
balkonski foto album
Posts: 925
Joined: 11 Mar 2006, 11:06

Post by blondi »

izgleda da je taj cooler
u BIOSU pise da je CPU temperature 80 C i dok sam tako gledala cjelo vrijeme je se povecavala.
To je komponenta koja se zamjeni u kucistu ili??????
User avatar
ow
forska nevista (jede blitvu)
forska nevista (jede blitvu)
Posts: 8212
Joined: 21 Nov 2002, 21:56
Location: Osijek u dusi (Zagreb me gusi)
Contact:

Post by ow »

Da, cooler je i nalazi se na procesoru. Vecina trgovina ima i servis gdje ti to mogu zamjeniti (da si blize napravila bih ti to ja :) )

Sama zamjena traje 10-15 minuta - tako da mnogi to odrade u cijeni kostanja.
Najbolje da ti netko odnese komp u neki od servisa i da kaze: "Treba zamjeniti cooler" i cijela stvar ne moze trajati dulje od pol sata (sa odlaskom i dolaskom).

I to je od svega sto je moglo biti po inicijalnim simptomima - najmanji problem :)
nedodirljiva wrote:ti mater kaj sam bedasta.. vec sam htela napisat kak me nervira kak nis ne kuzim procitat tu na blc.. a kad meni ono u profilu izabran albanski jezik.. bog te ubio.. koji sam ja bedak.. Image
blondi
balkonski foto album
balkonski foto album
Posts: 925
Joined: 11 Mar 2006, 11:06

Post by blondi »

PUNO HVALA :)
izludjivalo me to,vec 5 puta sam iznova dizala windows mislila sam da je problem u njemu.
Post Reply