ni meni se gmo ideja bas ne svidja, ali.
pogledajmo s ove strane. stetnici i bolesti biljaka koji popapaju raznorazne kulture postali su otporni na razna sredstva kojima su ih odganjali nekad davno. bas kao sto ljudi postaju sve otporniji na antibiotike. i postavlja se pitanje, jeli bolje dodavati sve vece kolicine otrova i odvratnih kemikalija koje se itekako apsorbiraju kroz korijen i tako dobiti ne gmo, ili je bolje istraziti sto te iste stetnike odbija od toga da zderu pozeljnu kulturu, to pronaci u nekoj drugoj biljci (dakle mini informaciju u obliku genskog zapisa) i onda to lijepo umontirati. to je naime glavni razlog pojavljivanja gmo hrane. a to da je paradajz gmo ako ne uvene odma je nonsens. zivimo u napucenom svijetu u kojem se hrana masovno proizvodi, to je istina. i u takvom nacinu proizvodnje sasvim je logicno da hrana ne moze stici sa stabljike na tanjur u roku od dva sata. stoga se bere u tzv fazi tehnoloske zrelosti, dakle zrije u fazi cekanja, transporta i na policama. temperatura igra vaznu ulogu. dakle, ako kupite taj paradajz onako malo narancast, on jadan nije sazrio. i ako ga stavite u frizider, sjebali ste mu sve sanse. i onda ispadne da je to zbog toga sto je dobio inekciju gena. ko da smo mi ikad okusili svjeze ubran, zreo ananas. jedna je stvar kad imas vrt na hvaru, pa posadis pome, pa malo pognojis govnom od ovce pa raste, pa zrije, pa mirise, pa mama ubere pa ono sve pucka pod zubima i igra po jezicnim pupoljcima pet minuta nakon branja i uz tri srdele sad iz mora izvadjene.
eeee, to vrijedi jos malo vise od bio povrca koje je tako slatko i skupo.
nema druge nego otic na usamljeno mjesto i posadit svoj rajski vrt.
usput, mislim da je puno vaznije citati deklaracije na svemu ostalom sto jedemo, a toga nije malo. koliko je tamo nekih potpuno nelogicnih kemikalija? svi smo vec konzervirani za cijeli zivot unaprijed, ionako.
GMO iliti genetski modificirana hrana
- jabooka
- Klimam da vrijeme brze prode
- Posts: 2324
- Joined: 21 Mar 2006, 19:03
- Location: nigdje
Ja govorim o paradajzu koji prezivi u špajzi na + 40 najmanje mjesec dana.........ne zanima me na koji nacin i s kojom genom muhe ili ribe su spojili taj paradajz da bi dobili tu izdrzljivostdraz wrote:a to da je paradajz gmo ako ne uvene odma je nonsens. zivimo u napucenom svijetu u kojem se hrana masovno proizvodi, to je istina. i u takvom nacinu proizvodnje sasvim je logicno da hrana ne moze stici sa stabljike na tanjur u roku od dva sata
i ta humanost na koju se GMO inzinjering izvlaci nema veze sa nicim.GMO postoji zbog prodaje i zarade,a ne zbog gladnih u svijetu :(
improvizacija je moj hobi
-
- pripravnica
- Posts: 416
- Joined: 24 Sep 2006, 22:45
- Location: daleko...
GMO hranu forsiraju multinacionalne kompanije (posebno Monsanto), zbog jednostavnog razloga sto je to hrana, odnosno sjeme koje se moze patentirati (prirodno ne moze). Dakle svake godine seljaci diljem svijeta MORAJU kupovati novo sjeme (nesmiju koristiti proslogodisnje), jer u protivnom krse zakon i kompanije ih mogu tuziti (sto se u US recimo desava).
Interesanto je da se sprema i genetsko modificiranje zivotnija, koje ce isto biti patentirano.
Prirodno sjeme je sve teze i teze pronaci, citala sam da Bil Gates ima banku svoju banku prirodnog sjemena.
Naravno, GMO hrana je osim toga bez ikakvih hranjivih sastojaka, tako da ce konzumiranje takve hrane kroz par godina uzrokovati smrtnost svjetske populacije vise nego bilo koji rat do sada.
Interesanto je da se sprema i genetsko modificiranje zivotnija, koje ce isto biti patentirano.
Prirodno sjeme je sve teze i teze pronaci, citala sam da Bil Gates ima banku svoju banku prirodnog sjemena.
Naravno, GMO hrana je osim toga bez ikakvih hranjivih sastojaka, tako da ce konzumiranje takve hrane kroz par godina uzrokovati smrtnost svjetske populacije vise nego bilo koji rat do sada.
Drink my blood and live forever...(Anonymous vampire) :bb: