Pride 2012.

Post Reply
User avatar
laura
levo smetalo
Posts: 11687
Joined: 08 Aug 2010, 22:50
Location: otišla iz dalmacije

Pride 2012.

Post by laura »

Strasno mi se svidja ovo pismo podrske:

Podrška zagrebačkih luterana
ponedjeljak, 04 lipanj 2012 11:11

LUTERANSKO PISMO PODRŠKE ZA SLOBODU POJEDINCA

Zagrebački luterani izražavaju podršku održavanju povorci ponosa u Splitu i Zagrebu, ali i diljem Hrvatske.

Kao luterani smatramo da svaki pojedinac ima jednaka i neotuđiva temeljna prava na slobodan život, što uključuje slobodu okupljanja i izražavanja. Svakom čovjeku Bog daje blagoslov slobode i obvezu ljubavi, odnosno činjenja dobra i pravednosti prema drugima kao i prema sebi.

Svjesni činjenice da se zbog tradicionalnog konzervativizma u određenim konfesijama, kao i fundamentalističkih tumačenja Biblije unutar pojedinih sljedbi, cijelo kršćanstvo generalizirano prosuđuje, često na temelju predrasuda i stereotipa, želimo istaknuti kako luteranska crkva diljem Europe i Sjeverne Amerike ima drugačiji pogled na pitanje individualne slobode i poštovanja dostojanstva života svakog čovjeka.

Evanđelje nam jasno svjedoči da Isus Krist svaku osobu poziva na put ljubavi odnosno dobra i pravednosti. Krist poziva na osobni moral, umjesto na osudu čovjeka, osim ako je u pitanju bilo rašireno moralno licemjerje. Krist svjedoči i posreduje Božju milost za spasenje koja prevlada sve ljudske nesavršenosti.

Isus Krist nije tadašnju vlast i društvo vidio kao regulatora morala. Vjera u Krista značila je osobnu predanost Bogu iz slobode savjesti i moralnog izbora, bez prisile države i društva. Onda se s razlogom pitamo zašto je konzervativno patrijarhalno društvo iz Kristovog vremena, kao i današnjeg, bilo toliko „religiozno“, a istovremeno bez spoznaje duha istine Evanđelja i to iz dubine savjesti i razuma?

Činjenica da je brak sveta zajednica koja se u biblijska vremena i općenito tijekom duge povijesti tradicionalno sklapala između muškarca i žene odraz je tadašnjih kulturnih okolnosti. U međuvremenu mnogo se toga promijenilo. Danas možemo biti obogaćeni spoznajom kako Bog daje blagoslov osobama koje su se odlučile na zajednički život neovisno o spolu i spolnim preferencijama. Čak i ukoliko netko smatra kako kršćanski brak treba imati tradicionalni oblik, država i društvo ionako ne bi smjeli biti regulatori braka, već je brak stvar osobnog odnosa među ravnopravnim partnerima te odnosa s Bogom. U tom smislu, svatko može izabrati kako će urediti bračne odnose i treba imati jednako pravo na posvajanje djece. Također, napominjemo da spolni odnosi u braku nisu samo za reprodukciju, već i za užitak i zadovoljstvo partnera.

Skrećemo pozornost na činjenicu kako Evangelička-luteranska crkva u skandinavskim zemljama (gdje je većinska konfesija), u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Nizozemskoj i Njemačkoj, kao i drugim zemljama, već ima uređenu nediskriminativnu praksu jednakosti po pitanju zaređivanja svećenica i svećenika, neovisno o spolnim preferencijama te blagoslivljanja istospolnih partnerstava i/ili brakova. U tom smislu, protestanti se razlikuju od drugih konfesija, od raznih sljedbi i drugih religija. Luteranske crkve su sinodalno i demokratski ustrojene na razinama država te se različita mišljenja o ovim i drugim unutarnjim i društvenim pitanjima prihvaćaju kao bogatstvo Crkve čija misija je svjedočiti duh Evanđelja Isusa Krista i vrijednosti usmjerene na jednako poštovanje prema slobodi svake osobe.

Luterani diljem svijeta sudjeluju na povorkama ponosa kao festivalima slobode i dostojanstva čovjeka, koji nadilaze pitanje pojedine seksualne orijentacije, obzirom da se radi o slobodi okupljanja i izražavanja koja se nekada zabranjivala čak i državnom prisilom. Naša povijest je puna progona i diskriminacije pojedinaca i skupina. Premda su se takva zla činila i od strane onih pojedinaca i institucija koji su se pozivali na Krista, sigurni smo da je svaki zločin protiv čovječnosti i slobode protivan duhu Evanđelja. Taj duh Evanđelja se počeo u Crkvi obnavljati nakon protestantske reformacije.

I danas u hrvatskom društvu postoje mnogi koji se pozivaju na kršćanstvo kada to odgovara njihovim licemjernim socijalnim interesima za podobnošću i izvanjskom prilagodbom, obzirom da sami nisu sposobni spoznati snagu Božje ljubavi i milosti, već samo snagu kamena. Kako bi tragedija veća, mnogi hrvatski homofobi se i sami ne drže mnogih kršćanskih načela, već samo poznaju jezik osude i mržnje.

Svaki oblik netolerancije i diskriminacije te nasilja nad čovjekovom slobodom duboko je i nedvosmisleno protivan duhu Evanđelja Isusa Krista. U tom smislu, jedno je pozivati se na Boga i Bibliju zbog očajničke potrebe za „religijskim“ statusom u primitivnom i predgrađanskom društvu, a drugo je savjesno i odgovorno shvatiti temeljnu poruku Biblije te je primjenjivati u odnosu prema sebi i drugima.

S poštovanjem,U ime Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj:

Saša Sabol, svećenik Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj i svećenik-administrator za Crkvenu općinu Zagreb

Daniel Hinšt
40 godina života je starost za mlade, a 50 godina života je mladost za stare. (Victor Hugo)
User avatar
laura
levo smetalo
Posts: 11687
Joined: 08 Aug 2010, 22:50
Location: otišla iz dalmacije

Re: Pride 2012.

Post by laura »

Neznam gdje drugo da ovo ostavim pa evo tu:


"Najprije su došli po komuniste

- nisam se bunio zbog toga, jer nisam bio komunist.

Onda su došli po Židove - nisam se bunio zbog toga,

jer nisam bio Židov. Onda su došli po katolike

- nisam se bunio zbog toga, jer sam bio protestant.Onda su došli po sindikaliste - nisam se bunio zbog tog,

jer nisam bio sindikalist. Onda su došli po mene.

Ali nije više bilo nikoga da se buni zbog toga."

Njemački pastor Martin Niemöller

II Svjetski rat - Nacističke vlasti
40 godina života je starost za mlade, a 50 godina života je mladost za stare. (Victor Hugo)
User avatar
Linda
penzionerka
penzionerka
Posts: 5467
Joined: 04 Jul 2010, 21:05

Re: Pride 2012.

Post by Linda »

Širiš ljubav i zanimljive misli :)
And I can't be running back and fourth forever between grief and high delight.
Post Reply