Hrvatski maturanti...

Post Reply
User avatar
laura
levo smetalo
Posts: 11687
Joined: 08 Aug 2010, 22:50
Location: otišla iz dalmacije

Hrvatski maturanti...

Post by laura »

Sta vi mislite o ovim porazavajucim rezultatima?

Hrvatski maturanti su politički nepismeni homofobi
Autor: Info | 19. Nov. 2010. | VIJESTI

Image


Prema istraživanju kojega je provela organizacija GONG, i to na 999 maturana u cijeloj Hrvatskoj, hrvatski su srednjoškolci politički nepismeni te u dobroj mjeri homofobi i nacionalisti. Projekt ‘Politička pismenost mladih u Hrvatskoj’ je pokazao da mladi misle kako bi Hrvati u svojoj državi trebali biti povlašteni, dok ih se 14 posto protivi oštrom kažnjavanju isticanja fašističkih simbola. Zabrinjava podatak da tek 27,6 ispitanih smatra da je NDH bila fašistička država.

Više od 40 posto protivi se progonu hrvatskih vojnika zbog zločina u Domovinskom ratu. I dok s jedne strane nisu konzervativni jer, primjerice, 62,5 posto smatra kako muškarci i žene trebaju ravnopravno dijeliti kućanske poslove, velik dio ih ima zastrašujuće stavove o homoseksualcima, izdvaja iz izvješća Jutarnji list.

Iako je riječ o mladim ljudima koji imaju od 17 do 18 godina njih više od 45 posto misli da je homoseksulanost bolest, samo 30 posto da nije, a čak 64,3 posto bi homoseksualcima zabranilo javno nastupanje da ne bi loše utjecali na mlade!

Uz takve primitivne stavove pokazali su i visok stupanj nepoznavanja političkog uređenja države. Više od 40 posto njih, naime, uvjereno je kako Vladu vode HDZ i SDP, a samo 17,6 posto znalo je da vladajuću koaliciju uz HDZ čine HSS, SDSS i donedavno HSLS.

Dok ih 70 posto zna da trodioba vlasti znači podjelu na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, samo 56 posto njih zna i što je Ustav. Hrvatski srednjoškolci su i eurofobi. Protiv ulaska u EU ih je gotovo pola – 49,2 posto.

Istraživanje političke pismenosti i stavova o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji među učenicima završnih razreda srednjih škola, Tabelarni izvještaj, možete preuzeti ovdje. (pdf, 647 KB)

Ključne riječi fašizam, homofobija
40 godina života je starost za mlade, a 50 godina života je mladost za stare. (Victor Hugo)
User avatar
crvenkapica
na vrhuncu
na vrhuncu
Posts: 628
Joined: 17 Feb 2010, 16:03
Location: na moru

Re: Hrvatski maturanti...

Post by crvenkapica »

pa kakvi bi bili jos su ipak samo djeca pa govore ono sto su naucili doma, u skoli ili na vjeronauku a ne iz vlastite glave.
vjerujem da slicna misljenja, znanje i stavove imaju i njihovi vrsnjaci englezi, francuzi, kinezi...
zimske radosti
Post Reply