Književnost

U svojoj novoj knjizi „Vagina” feministička spisateljica bavi se otkrivanjem ženske seksualnosti.

Naomi Volf (49) jedna je od najpoznatijih feministkinja poslednjih 20 godina i priznaje da je to veoma čudna i nezahvalna „titula". Kada je 1991. napisala „Mit o lepoti” (Beauty Myth) imala je samo 27 godina, upravo je bila upisala doktorat i nije htela da gradi karijeru na polju feminističkog kriticizma. Međutim, uspeh te knjige i pažnja koju je izazvala učinio je od Volfove važnu kulturnu ličnost - delom pop akademika, delom gurua a delom aktivistkinje za građanska prava (prošle godine je uhapšena na protestima podrške Occupy Wall Street pokretu).

Autorka kaže da su zarazne bolesti u Brtaniji 19. veka omogućile državi da prostituke i žene koje su smatrane promiskuitetnim podvrgava nasumičnim testovima na venerične bolesti i potom hapsi.
„Mislim da je to, verovali ili ne, ostavilo ogromnu traumu na psihu žena - ako sam seksualna ili ako posedujem svoju seksualnost desiće mi se užasne stvari. Godinama je na hiljade žena podvrgavano raznim testovima i mučenjima jer su bile ‘prekomerno seksualne’. Boravile su u zatvorima i po devet meseci zbog toga. Ne smemo olako otpisati te kulturološki traumatične trenutke”.

„Vagina” je već privukla dosta pažnje i to ne samo zbog naslova - iako autorka kaže da je „ta reč ili toliko tabu ili okružena negativnim konotacijama ili je umotana u sram ili je previše 'medikalizovana', pa je važno da je 'uzmemo nazad'”.

Knjiga je delom dnevnik, delom istorija kulture a delom naučno putovanje kroz žensku seksualnost - neka vrsta inteligentnog priručnika za seks - čiji najbolji delovi rasvetljavaju kako malo žene znaju o sopstvenoj anatomiji.

„Vagina” je misija da se žensko seksualno zadovoljstvo oslobodi milenijumima nakupljanog kulturnog prtljaga smeštanjem u svet naučnih činjenica.

Sve je počelo sa problemom u Naominom seksualnom životu. Otkrila je da se kvalitet njenih orgazama iznenada promenio - od „transcedentnog iskustva punog svetlosti i boje” do nečeg tupog i beživotnog.

Naomi Wolf VaginaOtišla je na pregled kod „čoveka zaduženog za nerve u karlici” i dobila dijagnozu: blagi oblik „rascepljene kičme” - kičma je izašla iz svog ležišta i pritiskala je jednu granu karličnog nerva.

On joj je objasnio nauku koja stoji iza orgazma: impulsi iz karličnog nerva putuju do „ženskog mozga”. Naomi je to kasnije opisala kao sistem u kome su „genitalije povezane sa donjim delom kičmene moždine koja se potom povezuje sa mozgom”. To objašnjava nedostatak i fizičke i psihološke reakcije na orgazam.

„Skoro da sam pala sa stolice od ushićenja”, kazala je Volfova. „To objašnjava razliku između vaginalnih i klitoralnih orgazama? Neuronske mreže?! Ni kultura, ni odrastanje, ni patrijarhat, ni feminizam, ni Frojd?”

Nakon operacije na kičmi, izlečen je i Naomin seksualni život.

Mnogima ovo neće zvučati kao neko otkriće, ne zato što je „otkrivanje tople vode” već zato što danas svake druge nedelje izlazi knjiga o različitim ljudskim stanjima i ponašanjima - ljubav/sreća/ljutnja/ovisnost - koja su povezana sa hemijom mozga ili neuronskim mrežama. Suština života kao da bi mogla d se svede na - neuronauku.

Volfova kaže da je njena misija pisanja knjige bila da se „odbaci dodatni sloj stida, neznanja, zbunjenosti i krivljenja sebe za stvari za koje su krive evolucija ili anatomija”. Pošto su feministi i anti-feministi toliko vremena proveli baveći se ženskim orgazmom, bilo je od koristi da se vratimo osnovama fiziologije.

„Frojd nije bio u pravu i Šir Hajt nije imala celu sliku u glavi a feministkinje 70-ih su vodile bitku da klitorisu daju prioritet nad vaginom što je, zapravo, besmisleno jer svaka žena je drugačije 'umrežena'”, kaže Volfova. „Što nas tome nisu naučili u 8. razredu? Niko nam nije rekao ništa o složenosti nervnog sistema i vezi između kičme i mozga. To je bilo potpuno novo za mene. Promenilo je moje viđenje toga kako smo ‘sastavljeni’ kao jedinke”.

Deo Naominog istraživanja tiče se različitih hormona i neurotransmitera aktiviranih u ženinom telu tokom „uspešnog” seksualnog odnosa.

„Dopamin je najbolja feministička hemikalija ženskog mozga”, piše Volfova dok oksitocin daje ženi „emotivnu nadmoć”.

Vagina ne samo da koegzistira sa mozgom, već je i deo ženske duše, zaključuje spisateljica. „Ženstvenost potiče iz te unutršnje električne mreže koja se proteže od karlice do mozga”.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2938
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2435
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2773
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7375
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 5126
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 5057
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 2035
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2779
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2674
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6783
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3607
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4444
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a